Placek z brzoskwiniami na pożegnanie lata

Nie wiem czy to były ostatnie tak ciepłe dni w tym roku, ale jak dla mnie- totalnie, bezgranicznie zakochanej w zimie, moglibyśmy już pożegnać lato. Jesień też lubię. I wiosnę. A lato… jakieś takie dla mnie za gorące. Jestem w stanie bez wypowiadanych pod nosem wulgaryzmów funkcjonować w temperaturze max 25 stopni. Postanowiłam zatem, że żegnam lato. A za idealną ku temu okazję uznałam wypad z Zosią do rodziny, z którego przywiozłyśmy 2 kg brzoskwiń prosto z drzewa. Myślę, że placek z brzoskwiniami na owo pożegnanie nadaje się całkiem nieźle. Zwłaszcza TEN placek z brzoskwiniami!


brzoskwinie na drzewiebrzoskwiniebrzoskwinie, niemowlęniemowlęniemowlęniemowlę

PRZEPIS NA PLACEK Z BRZOSKWINIAMI

Składniki:

CIASTO

  • 400 g mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 250 g masła schłodzonego i pokrojonego w małe kawałki
  • ok. 100 ml zimnej wody

NADZIENIE

  • 1 kg brzoskwiń obranych i bez pestek
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki startych migdałów
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka schłodzonego masła
  • jajko
  • gruby cukier do posypania placka

Przygotowanie:

  • Wsyp mąkę i sól do miski. Dodaj masło i zagniataj ręką aż składniki będą przypominać okruchy chleba. Dodaj wodę i wymieszaj składniki.
  • Gotowe ciasto podziel na dwie równe części, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
  • Po tym czasie rozwałkuj jedną część ciasta i przełóż je do formy do pieczenia tart. Odstaw ponownie do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Wymieszaj cukier, mąkę, migdały i cynamon w dużej misce. Dodaj pokrojone w plastry brzoskwinie i sok z cytryny. Wymieszaj tak, żeby sypkie produkty oblepiły owoce. Wyłóż mieszankę owocową na spód ciasta i posyp wiórkami masła.
  • Rozwałkuj drugą część ciasta, przykryj nim owoce a jego krawędzie wsuń pod brzegi ciasta znajdującego się na spodzie. Zalep, pokarbuj widelcem. Ostrym nożem natnij środek placka. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.
  • Piecz 30-40 minut aż się zrumieni. Podawaj na ciepło z kleksem bitej lub kwaśnej śmietany, albo z gałką lodów waniliowych.

brzoskwinie, durszlakbrzoskwinieplacek z brzoskwiniamiplacek z brzoskwiniami

 

Kombinezon Zosi- H&M

Mata w kropeczki- Dots My Love