Dziwny ten listopad

Mimo, że początek listopada był całkiem słoneczny, inny niż przez ostatnie lata, to teraz już jest zupełnie listopadowo, ze wszystkim co z tym miesiącem się kojarzy. Szaro, buro, ciemno i zimno. Druga połowa listopada nie ma w sobie nic z pięknej, złotej, polskiej jesieni. Nie ma też nic z magicznego, pachnącego świętami grudnia. Niby w sklepach już choinki i mikołaje ale to jeszcze nie to. Listopad jeszcze nie pozwala zwolnić, tak jak pozwala na to oszroniony grudzień. Dziwny ten listopad. Tylko po to, żeby zrobić płynne przejście między piękną jesienią, która więcej ma z lata, a mroźną zimą. Nie mogłoby zatem to przejście zbierać się trochę szybciej i trwać zaledwie kilka dni? Spokojnie pogodziłabym się z perspektywą białej kołderki otulającej świat, zaraz po ostatnich ciepławych i słonecznych spacerach. Nie trzeba mi jakoś tego przejścia specjalnie. Zwłaszcza takiego w szarościach. Możemy z Zośką z wózka przeskoczyć prosto na sanki. No ale tak to wszystko natura sobie zorganizowała. Więc chyba wie co robi. Listopad zatem należy sobie odpowiednio kolorować, osładzać, przywoływać powoli te święta, bo co tu innego robić. Trzeba pić grzane wino, rozmyślać o prezentach, wieczorami palić świeczki, zakładać ciepłe skarpety na nogi i siedzieć z Nim pod kocem. Myślę, że odpalenie świątecznych światełek na oknie też nie będzie jakimś specjalnym nadużyciem. Przyjemnie ma być. Wszystkie chwyty dozwolone. Do uprzyjemnienia idealnie nadają się też smakołyki wszelakie. A szczególnie wilgotne brownie. Tym bardziej, że robione z dokładnie dwóch składników w zaledwie 5 minut (pomijając pieczenie).

Składniki: (do tortownicy o średnicy 18 cm)

  • 270 g Nutelli
  • 4 jajka

Przygotowanie

  • Jajka ubijamy w misce na piankę (około 3-4 minut)
  • Nutelle lekko roztapiamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Z mikrofalówką należy uważać bo podgrzewana zbyt długo nutella w środku może stwardnieć i porobią się grudki.
  • Dodajemy lekko przestudzoną Nutellę do jajek i łączymy składniki rózgą.
  • Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i wstawiamy do nagrzanego na 180°C piekarnika na 20-25 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Można podawać z dowolnymi owocami.

 

brownie brownie brownie brownie brownie

Przepis pochodzi z bloga Czekoladą Utkane.