Pieczone placki ziemniaczane

Jako, że mojemu mężowi na wieść o plackach ziemniaczanych na obiad zazwyczaj świecą się oczy czasem zdarza mi się je robić mimo, że ociekające tłuszczem i mające miliard kalorii. Gotując codziennie, raczej staram się wybierać dania zdrowe, mniej kaloryczne i lżejsze. Na okrągło szukam więc alternatywy i innego wykonania tradycyjnych dań. Jak powszechnie wiadomo idealną alternatywą patelni, jest piekarnik. Zdrowiej i, moim zdaniem, smaczniej. Z potrzeby zamiany na zdrowsze powstał więc przepis na:

PIECZONE PLACKI ZIEMNIACZANE

Składniki:

  • ziemniaki (około 0,5 kg, najlepiej stare)
  • 1 cebula
  • 1 duże jajko
  • 50 g roztopionego masła
  • pieprz
  • ulubione zioła
  • sól

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać oba składniki
  • Dodać jajko i masło, przyprawić pieprzem i ziołami (nie solić).Wymieszać i formować placki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec przez około godzinę w 200°C na złotawy kolor. (Placki z piekarnika nie są tak ciemne jak te z patelni. )
  • Solimy przed podaniem.

Można podawać tradycyjnie ze śmietaną lub jako dodatek do dań np. do gulaszu.  Ja podałam z sosem czosnkowym. Również polecam!

pieczone placki ziemniaczane pieczone placki ziemniaczane pieczone placki ziemniaczane

 

  • Karol

    Robiłem dzisiaj, nie spodziewałem się, że będą takie dobre i tak podobne do oryginału. Dałbym tylko ciut niższą temperaturę i grubsze placki trochę trzeba robić :)

  • Tato Zosi

    świecą oczy nawet na widok tych zdjęć